Volgens de legende is de teufelsmauer het werk van de duivel. In de tijd dat het christendom ook de Harz veroverde sprak God met de duivel af dat deze zoveel land mocht behouden als hij voor het eerst hanengekraai kon ommuren. Als een gek ging de duivel aan het werk, hij stapelde steen op steen en was bijna klaar toen om drie uur ´s nachts een boerin voorbij kwam. In haar mandje droeg ze een haan die door al het lawaai aan het kraaien sloeg. Uit woede vernietigde de duivel alles wat hij zojuist had gebouwd zodat slechts brokstukken overbleven; De Teufelsmauer.
Omgeving
Blankenburg ligt aan de voet van de Ziegenkopf en de Eichenburg, beschut tegen ruwe winden en daardoor in alle jaargetijden zeer geliefd bij vakantiegangers en kuurgasten. Als kuuroord dankt Blankenburg zijn naam aan de Duivelsbaden; zwaveldampen waardoor men zich weer fit voelt. De Teufelsmauer is Duitslands oudste natuurbeschermingsgebied, ten oosten van de stad.. Het bestaat uit een 4 km lange serie zandsteenklippen die goed te bewandelen zijn. Het vakantiehuis ligt aan de voet van deze Teufelsmauer


Wernigerode ligt 16 km ten noorden van Blankenburg en is een absolute“must” vanwege de prachtige vakwerkhuizen in verschillende bouwstijlen, van Renaissance tot Jugendstil.

Bekend is ook de Harzquerbahn, een 60 km lang smal spoor waarmee u achter een stoomlocomotief kunt genieten van de natuur. Ook rijdt dit bijna antieke smalspoorbaantje dagelijks naar de top van de hoogste berg in de Harz: de Brocken (1142 m)

Rübeland met zijn druipsteengrotten en in Thale de Hexentanzplatz, een plek tussen de rotsen welke volgens de bevolking gebruikt wordt door heksen.

Het uitzicht is natuurlijk ook prachtig